7 jogi tipp újságíróknak

Ekkor:

Azt mindenki tudja, hogy törvényellenes lopni vagy embereket megölni – de milyen jogi problémákkal találkozhat az újságíró? Íme, néhány veszély, amellyel tisztában kell lenned.

1) Kerüld a pletykákat

Mindannyian szeretjük a szaftos pletykákat – de tedd csak fel a blogodra, tweetedre vagy írd meg a cikkedben – és a végén drágán fizethetsz érte. A rágalmazási törvény azért van, hogy megvédje az emberek hírnevét a tisztességtelen támadásokkal szemben – ami azt jelenti, ha tévesen olyasmit teszel közzé róluk, ami káros, akkor rágalmazásért beperelhetnek. A nagy horderejű rágalmazási perek pedig milliókba kerülhetnek – neked vagy a kiadódnak, aztán mégiscsak neked….

2) Ne lopj képeket

A szerzői jogi törvény az alkotók kreativitását, készségeit és erőfeszítéseit védi. És csak azért, mert jobb gombbal rákattinthatsz egy JPEG-re, még nem jelenti azt, hogy jogosult is lettél a kép engedély nélküli felhasználására. Először fordulj a szerzői jog tulajdonosához, különben jelentős kártérítést fizethetsz. Már ügyvédi irodák szakosodtak a képlopásra, és szoftverek, azok felderítésére.

3) Vigyázz a bűnügyi történetekkel

A lapok számtalan bűnügyi történetet közölnek, de bárkinek, akit bűncselekménnyel vádolnak, joga van a tisztességes eljáráshoz – ez azt jelenti, hogy ha valakit letartóztatnak, még nem mondhatod rá, hogy bűnös, hogy rabló, hogy gyilkos… amíg el nem ítélik.

És arra is vigyázz, ne hozz nyilvánosságra olyan tényeket, információkat, amelyek a bíróság vagy a nyomozás érdekeit sértik – ez ugyanis bűncselekmény, eljárás, ítélet…de ellened.

4) Tarts tiszteletet

Lehet, hogy a szerkesztőd szaftosabbat akar – de vigyázz. Nem sérthetsz személyt, vallást, etnikai hovatartozást, kisebbséget. Ez törvénybe ütközik.

5) Védd a forrásaidat

Az újságíróknak erkölcsi kötelességük megvédeni a forrásaikat, mert könnyen előfordulhat, hogy valaki, aki egy botrányról értesít, elveszítheti a munkáját, vagy akár a biztonságát is, ha megtudják, hogy egy újságíróval beszélgetett.

Ha kiderül, hogy megbízhatatlan vagy és kockázatos, senki nem fog szóba állni veled.

Külön törvények védik a szexuális bűncselekmények áldozatait, és anonimitást biztosítanak a bírósági eljárásokban az érintett gyermekek számára is. Fontos, hogy ismerd e téren is a korlátozásokat, hogy megvédd azokat, akikről írni szeretnél.

6) Ismerd a digitális kockázatokat

Az internet nem más… a digitális környezetben dolgozó újságíróknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a nyomtatott újságírókra vonatkozó jogi korlátozások rájuk is vonatkoznak – függetlenül a közzététel módjától, formájától (közösségi médiumok, vitafórumok, videoklippek).

7) Érvényesítsd a jogaidat

Az újságíróknak nemcsak azért kell ismerniük a törvényt, hogy elkerüljék a bajt, hanem azért is, hogy érvényesíthessék a jogaikat – mely üléseken, eseményeken van joguk részt venni, milyen információkat kell, ha kellemetlen is, számukra átadni, hogy közzé tehessék. Vagy hogyan igényelhet közérdekű információkat az állami szervektől. És többet, mint amit adni akarnának.

A médiajog nem csak korlátoz, de lehetőséget, az információ szabadságát is lehetővé teszi és támogatja.