Hírportálos hírelemek

Hogyan épül fel egy hír?

Itt és most csak azokat a  hírelemeket vesszük sorra, amelyek egy hír vázát, csontvázát alkotják. Ha az újságírás alapműfaja, a hír – amelyre valójában minden más műfaj is épül – mélyrehatóbban érdekel, jelentkezz az Online újságírás vagy az Indítsd el az újságíró karriered kurzusra. Ott persze más műfajokkal is megismerkedhetsz és gyakorolhatod is.

ˇˇˇˇˇ

Szívproblémák miatt vizsgálják a Pfizer oltását Izraelben

#CÍM Minden online hírnek van címe (print lapokban lehet cím nélküli, un. minuszos hír). Több funkciója és típusa is létezik, de valójában ez az az elem, amely eligazítja az olvasót, érdekelheti-e a hír tartalma vagy sem. Becsapni azonban nem ér az olvasót!

– NF –

#A SZERZŐ Ő az, aki az információhoz jutott, ő az, aki a szöveget megírta, és ő az, aki a hír tartalmáért elsődlegesen felelős. A szerző megnevezése és jelölése – és ennek is oka van – többféle lehet.

2021.04.26. 08:45

# DÁTUM, IDŐPONT A médium neve és a hír/cikk keletkezésének időpontja a közreadott információ „tér-idő” koordinátája. Az időpont soha nem lényegtelen…Írd be a google keresőjébe: kijárási tilalom, és mindjárt világos lesz, miért fontos a felbukkanó cikkek dátuma.

Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium vasárnap közölte, hogy néhány szemgyulladásos eset miatt vizsgálatot indít a Pfizer-vakcinával oltottak körében – adta hírül a Reuters. Az ügyben megszólalt a gyártó is, mint írták, nem észlelték a probléma nagyobb arányát, mint általában a lakosság körében várható lenne.

# LEAD Egy cikk címe és a leadje – klasszikus esetben – az összes lényegi információt közli, kifejtés nélkül. Ezek alapján el tudja dönteni az olvasó, hogy folytatja-e az olvasást, érdeklik-e a részletek, vagy elég számára az alapinformáció. De azt megkapja!

Az internetes újságírás a leadet már nem mindig klasszikus céllal-formában építi fel.

A szerző a leadben és a cikkben is megnevezi azt, azokat a forrásokat, amelyek által az információkhoz jutott. Itt az újságíró számára az elsődleges forrás a Reuters hírügynökség. / hiperlinkkel. De az is kiderül, hogy a hírügynökség milyen forrásból értesült, s az ügynökség milyen forrásokat használt a hír megírásakor. Ez pedig itt az Izraeli Egészségügyi miniszterium és a gyártó.

Mint megírtuk, a 9,3 millió ember lakta Izrael csaknem dupla áron szerezte be a Pfizer vakcináját, és a teljes népesség jóval 50 százalék feletti átoltásával óriási léptekben szorította vissza a koronavírus-járvány terjedését. A január közepén mért 8600-as napi fertőzésszám április 1-jére 380 alá esett, a Covid miatti napi halálozás pedig a január végi csúcsot jelentő 61-ről április elejére nyolcra zuhant.

A lakosság 60 százalékát már legalább egyszer beoltották, közel járnak a nyájimmunitáshoz.

# HÍRSZÖVEG, SZÖVEGTÖRZS  Ez az a rész, amely a leadben összefoglalt tartalmat kibontja. Ez a hír nem a piramis-elv szerint épül fel, hanem az előzmények felidézésével indít, vagyis egyfajta lineáris felépítést követ.

A szövegtörzsben található un. hiperlinkre kattintva az előzményeket ismerheti meg részletesebben az olvasóval.

A hiperlinkek, lásd később, nem csak az adott honlap témához kapcsolódó cikkeihez viszik el az olvasót. Úgymond nem csak befelé, hanem kifélé is mutathatnak.
A szöveg folyamatosan hivatkozik az emberi forrásokra is. Vagyis néven nevezi a megszólalókat.

Nachman Ash, akit a külföldi sajtóban a koronavírus izraeli cárjának neveznek, és nagyjából a magyar tiszti főorvos megfelelője, egy előzetes tanulmányra hivatkozva bejelentette:

TÖBB MINT ÖTMILLIÓ BEOLTOTT EMBERNÉL TÖBB TUCAT SZÍVIZOMGYULLADÁS FORDULT ELŐ, ELSŐSORBAN A MÁSODIK ADAG PFIZER-VAKCINA UTÁN. AZ ESETEK TÖBBSÉGÉT 30 ÉVES KORIG JELENTETTÉK. 

#KIEMELÉS Az internetes újságírás, de a print újságírás is hosszabb szövegek esetén kiemelésekkel fókuszál a lényegre. Hogy ez zavarja-e az olvasót vagy sem, és ha igen, miért… ez is témája az újságíróképzés kurzusainak.

A kiemelés mindig más betűfokozat, olykor más betűtípus, mint a szövegtörzs. A kiemelésről nem az újságíró dönt, nem is a tördelő – hanem a szerkesztő.

Az egészségügyi minisztérium jelenleg azt vizsgálja, hogy van-e túlzott morbiditás (betegségarány), és hogy ez tulajdonítható-e az oltásoknak – mondta Nachman Ash egy rádióinterjúban, majd egy sajtótájékoztatón. Azt azonban hozzátette: az egészségügyi minisztérium egyelőre nem vont le következtetéseket – ez azért is lenne nehéz, mivel a szívizomgyulladást, amely gyakran szövődmények nélkül elmúlik, különféle vírusok okozhatják, és az előző években hasonló számú esetről számoltak be.

Az adatokban az izraelieket is „verő” emirátusok mutatói egészen döbbenetesek.

A Pfizer gyártója a felülvizsgálattal kapcsolatban feltett újságírói kérdésekre elmondta, hogy rendszeresen kapcsolatban áll Izrael Egészségügyi Minisztériumával az oltóanyagra vonatkozó adatok felülvizsgálata érdekében. A vállalat közölte, hogy „tudatában van a szívizomgyulladás izraeli megfigyeléseinek, amelyek főleg a Pfizer–BioNTech Covid–19-oltást kapott fiatal férfiak populációjában fordultak elő”.

A nemkívánatos eseményeket rendszeresen és alaposan felülvizsgálják, és nem észleltük a szívizomgyulladás magasabb arányát, mint ami az általános populációban várható lenne. a vakcina okozati összefüggését nem sikerült megállapítani – közölte a cég, hozzátéve: jelenleg nincs bizonyíték rá, hogy a szívizomgyulladás a vakcina alkalmazásával járó kockázat lenne.

Nadav Davidovitch, az izraeli Ben Gurion Egyetem igazgatója elmondta, hogy még akkor is, ha összefüggést állapítanak meg a szívizomgyulladás esetei és az oltás között, ez nem tűnik elég komolynak ahhoz, hogy felfüggesszék az oltás beadását. Várják a végleges jelentést, de továbbra is azt állítják, hogy a Covid–19 miatti megbetegedés kockázata sokkal nagyobb.

(Borítókép: A  Maccabi Healthcare Services izraeli egészségügyi dolgozója a Pfizer–BioNTech-vakcina adagjának beadására készül 2021. február 24-én Tel Avivban. Fotó: Jack Guez / AFP)

# KÉP Itt a hír végére került a nyitókép képaláírása és a fotó készítőjének neve. Vagyis a konkrét kép forrása. Itt a nyitókép kép nem illusztráció csupán. Ha az lenne, azt is jelezni kellene. Pl. A kép illusztráció.  – Mi a nyitóképet most nem jogi megfontolásból nem vettük át.

Még többet akarsz tudni? Kattints ⇒ ide 

ˇˇˇˇˇ

Képforrás:  pexels.com
Az eredeti hír megjelent: https://index.hu/kulfold/2021/04/26/pfizer-vakcina-oltas-izrael-vizsgalat-szivizomgyulladas-koronavirus-covid-19/