Hogyan formázz egy interjút?

Valójában sehogy… nem a te dolgod, mondanám, de ez így nem igaz.

Milyen egy interjú formája…

Ne formázz, mint egy ráérős titkárnő, a tördelés és a megjelenítés nem a te dolgod, csupán annyi, hogy a leadott kéziratod egyértelmű legyen.

[Klasszikusan New York Times 12-es betűtípussal, 1,5 sorközzel. De ezt a szerkesztő dönti el, ha megkérdezed tőle. A szerkesztő nem betűket kért őled, nem azt kéri, írj két oldalt vagy hármat, a szerkesztő karakterszámot ad meg neked, mindig beleszámolva a szóközöket ís, vagy a szavak számát határozza meg – így hiába írnál 14-es betűnagysággal, lehet, nyomtatva hosszabbnak tűnne, de a szavak, karakterek száma ugyanaz maradna]

Ne formázz feleslegesen, de légy egyértelmű.
Mielőtt átküldöd, nézd meg, hogy az adott lap milyen formában közli az interjúkat, és alkalmazkodj ahhoz: hogyan jelöli a kérdéseket, és hogyan a válaszokat.

Lehet, hogy a portál vagy a print lap az interjú szövegébe un. kiemeléseket ékel. Ezt elég, ha tudod, de ne ajánlj kiemeléseket, nem a te dolgod. Sok mindentől, a tartalomtól és a tipográfiától is függ, mi lesz, lehet egy szövegben kiemelés.  Mutatok egy példát, de a csak azért, hogy felejtsd is el.

A szövegrészlet forrása: Nők Lapja

 Cím: Hivatásnak tekintem, amit csinálok” – Közeli Demjén Ferenccel

Lead: A tavalyira tervezett nagy országos turnéját idén szándékozta bepótolni, ha nem lép közbe egy újabb vírushullám; tervei szerint májusban meg is tarthatja az első koncertet a Margitszigeten. Demjén Ferenccel Szegő András beszélgetett a zene kifejező erejéről, a világmegváltó ifjúkorról és arról, milyen egy hetvenöt éves rocksztár élete. 

A kérdések és válaszok tagolása többféle lehet, íme:

# Példáúl így…

[Kérdés:] – Nemrég sugározta valamelyik csatorna az egyik legutóbbi koncertedet, és egészen megdöbbentem, ahogyan a pódiumon állva fogtad a mikrofont. Mintha össze lennétek már nőve, nem is tudtam eldönteni, hol végződsz te, és hol kezdődik a mikrofon.

[Válasz:] – Muszáj is, hiszen rajta keresztül tudok megnyilvánulni, közölni az érzelmeimet, gondolataimat, hitemet, szenvedélyeimet, vágyaimat, reményeimet. Másként szól, ha kicsit közelebb tartom magamhoz, másként, ha távolabb és ha a kettő között. Másként érhet célba, másként érintheti az embereket a zene, a dal, az érzés, az én legbelső vallomásom.
[Kiemelés]Másként érhet célba, másként érintheti az embereket a zene, a dal, az érzés, az én legbelső vallomásom.
[Kérdés:] – Érzed ezt előadás közben?
[Kérdés:] – Pontosan. És ha érzem, hogy velem tart a közönség, az feldob. Akkor, ott valami közös szeretet, harmónia tart össze bennünket.

A kéziratban szereplő [Kérdés:] és [Válasz:] a lapban vagy a weboldalon nem jelenik meg, ez csak a tördelő számára szolgál eligazításul.
Fontos! Látod a dialógus jelet? Így néz ki: – , ez un. hosszú kérdőjel! Billentyűk kombinációjával nem tudod előállítatni, ezt kézzel kell betenned.
Soha, de soha nem használj wordben automatikus formázást. Mert az – jelet, vagyis kis kötőjelet ad, és un. behúzás lesz a végeredménye, ami csak gondot okoz a szerkesztőnek és a tördelőnek. Átkozni fog magában, és az ugye, nem jó neked….

 # Vagy így…

– Nemrég sugározta valamelyik csatorna az egyik legutóbbi koncertedet, és egészen megdöbbentem, ahogyan a pódiumon állva fogtad a mikrofont. Mintha össze lennétek már nőve, nem is tudtam eldönteni, hol végződsz te, és hol kezdődik a mikrofon.
– Muszáj is, hiszen rajta keresztül tudok megnyilvánulni, közölni az érzelmeimet, gondolataimat, hitemet, szenvedélyeimet, vágyaimat, reményeimet. Másként szól, ha kicsit közelebb tartom magamhoz, másként, ha távolabb és ha a kettő között. Másként érhet célba, másként érintheti az embereket a zene, a dal, az érzés, az én legbelső vallomásom.
– Érzed ezt előadás közben?
Pontosan. És ha érzem, hogy velem tart a közönség, az feldob. Akkor, ott valami közös szeretet, harmónia tart össze bennünket.

 # Vagy így…

Nemrég sugározta valamelyik csatorna az egyik legutóbbi koncertedet, és egészen megdöbbentem, ahogyan a pódiumon állva fogtad a mikrofont. Mintha össze lennétek már nőve, nem is tudtam eldönteni, hol végződsz te, és hol kezdődik a mikrofon.
Muszáj is, hiszen rajta keresztül tudok megnyilvánulni, közölni az érzelmeimet, gondolataimat, hitemet, szenvedélyeimet, vágyaimat, reményeimet. Másként szól, ha kicsit közelebb tartom magamhoz, másként, ha távolabb és ha a kettő között. Másként érhet célba, másként érintheti az embereket a zene, a dal, az érzés, az én legbelső vallomásom.
Érzed ezt előadás közben?
Pontosan. És ha érzem, hogy velem tart a közönség, az feldob. Akkor, ott valami közös szeretet, harmónia tart össze bennünket.

# Vagy így…

NL.: Nemrég sugározta valamelyik csatorna az egyik legutóbbi koncertedet, és egészen megdöbbentem, ahogyan a pódiumon állva fogtad a mikrofont. Mintha össze lennétek már nőve, nem is tudtam eldönteni, hol végződsz te, és hol kezdődik a mikrofon.
DF.: Muszáj is, hiszen rajta keresztül tudok megnyilvánulni, közölni az érzelmeimet, gondolataimat, hitemet, szenvedélyeimet, vágyaimat, reményeimet. Másként szól, ha kicsit közelebb tartom magamhoz, másként, ha távolabb és ha a kettő között. Másként érhet célba, másként érintheti az embereket a zene, a dal, az érzés, az én legbelső vallomásom.
NL.: Érzed ezt előadás közben?
DF.: Pontosan. És ha érzem, hogy velem tart a közönség, az feldob. Akkor, ott valami közös szeretet, harmónia tart össze bennünket.

A lényeg: ne formázz feleslegesen. De az interjú kéziratában egyértlemű legyen, mi a cím, mi a lead, melyik szövegrész a kérdés, és melyik a válasz. Ja, és ne feledd a kézirat végére odaírni a neved, mint szerző. (A példában szereplő részlet szerzője:  Szegő András)