Mitől jó egy hír?

A hír mindig történet is. A jó történet pedig valami olyasmiről szól, amit az olvasó-közönség fontosnak és érdekesnek tart.

Egy jól megírt hír gyakran mindkettőt megteszi azáltal, hogy a történet elmondása, kommunikációja segítségével érdekessé is teszi a fontos híreket. [A történetmesélés lenne az igazán megfelelő szó, csak az vele a baj, hogy sokan az értelmezésekor a meséléshez a fantáziát társítanák.]

A közönség rendkívül sokszínű. Bár az olvasóknak vannak közös jellemzői vagy meggyőződései, de az aggodalmaik és érdeklődési körük valójában roppant tagolt.

Mi lehet hír?

Bármi hír lehet. De nem minden hírértékű.

Az újságírás az a folyamat, amelyben az újságíró az ellenőrzött történetet úgy mondja el, hogy az adott témát hírértékűvé tegye.

Az erős hír több mint információ vagy egy téma felerősítése. Az igazi hír értéket is ad a témához.

A hír ugyanis nem csak tájékoztat, a hírnek célja is van, a hír céllal rendelkező történetmesélés.

A hírek legfőbb értéke az olvasók felhatalmazása

Az újságírás az állampolgárokat olyan információkkal látja el, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy a lehető legjobb döntéseket hozhassák saját életükkel, közösségeikkel, társadalmukkal és kormányaikkal kapcsolatban.

De!

Napjainkban a történetformálás gyakran felülmúlja a témát. Nem mindig, de többnyire. Ám ez nem jelenti azt, hogy torzulhatnak az információk. Hanem csak azt, hogy az átlag olvasók nem csak információkhoz akarnak jutni, hanem egyfajta infotainmenthez – információhoz és entertainmenthez: szórakozáshoz is – egyszerre.

# A közönség számára tehát gyakran fontosabb, hogy a történetet hogyan mondják el, mint a témája, mint az, amiről szól.

Egy baleset, egy bűnügy vagy mondjuk egy celeb életmozzanata a történet, a részletek által hat, az úgynevezett kívül-maradó-átélhetőség által. Ha jól van megírva a történet, az olvasó relevánsnak vagy jelentősnek érzi.

# A legjobb hírek-történetek önmaguknál teljesebbek és átfogóbbak.

Vagyis több nézőpontot is bemutató, valamint szakértelemmel rendelkező forrásokból fakadó, ellenőrzött információkat tartalmaznak.  Arra törekszenek, hogy megmutassák vagy bemutassák a tényekből fakadó igazságot. De az igazságot nem az újságírók mondják meg közvetlenül!  Hanem az az általuk leírtakból, a bemutatott tényekből fakad.