Hogyan épül fel egy magazincikk?

Itt és most csak azokat a cikkelemeket vesszük sorra, amelyek egy magazincikk vázát, csontvázát alkotják. Reményeim szerint kellő tanulsággal.

Ha többet akarsz tudni a magazincikkek írásáról, nézd meg a Hogyan írj magazincikket oldalunkat…

˘˘˘˘˘

11 étel, ami boldogabbá tehet

# CÍM. Elvileg a cím az az elem, amely eligazítja az olvasót: mi lehet a cikk témája, érdemes-e elolvasnia… Egy magazincikk címe nem mindig olyan konkrét és aktív, mint jó esetben egy híré. Lehet kreatívabb is. Olykor metaforikus is. Ebben az esetben nem az, itt a boldogabbá a kulcsszó – ez a horog. Hogyan tehet boldog-abbá egy étel? Érzelmileg.

Persze eljátszhatunk a cím értelmezésével, nem azt ígéri, hogy ha ezt eszed, érzelmileg is boldog leszel, csak azt, ha már amúgy is némileg boldog vagy – boldogabb lehetsz. Vagyis tán jobb lesz a közérzeted… (Az ötlet azonban jó!)

SINKÓ EDIT

# SZERZŐ. Míg egy hír vagy tudósítás lehet szerzői név nélküli, pl. munkatársunktól, vagy csak monogram, pl. S. E. – a magazincikkek jellemzően szerzőhöz kötődnek. Még akkor is, ha mint itt a végén kiderül, ez nem egy önálló teljesítmény, hanem fordítás.

  1. ÁPRILIS 25.

# DÁTUM. Egy hír egy napig él. Ahogy mondani szokták, egy mai napilap holnap már csak ablakpucolásra jó. Ezért fontos a dátum: a tény és információ mikor érvényes… Egy magazincikk azonban többnyire időtálló. Egy tavalyi Nők Lapja a strandon ugyanúgy lekötheti az olvasót, mint egy három héttel ezelőtti. A feldolgozott témák miatt.

BOLDOGSÁG | EGÉSZSÉGES ÉTELEK | EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS | ENERGIA | POZITIVITÁS

# CÍMKÉK. Vagyis a kulcsszavak. Ha rákattintasz, hasonló témájú cikkeket olvashatsz. Egy cikknek több kulcsszó, címke is adatható. Ez az, ami egy print lapban nincs.

Érdemes a következő összetevőkből megtervezni a heti menüt.

# LEAD. A lead un. bevezető mondat. Célja az olvasó érdeklődésének felkeltése. Tipográfialilag is elkülönül a cikk szövegétől: általában nagyobb betűtípussal, félkövéren vagy dőlt betűkkel szedik. Egy magazincikk leadje szabadabb, mint pl. egy híré, amely klasszikus esetben a ki, mit, mikor, hol (hogyan, miért) kérdésekre kell, hogy válaszoljon. A hír leadje tömören elmondja az alapvető információkat. Egy cikk leadje inkább csak orientál, érdeklődést kelt – nem kell összefoglalnia tömören a cikk tartalmát.

Az utóbbi egy év egyáltalán nem erősítette a pozitív életszemléletünket, sőt egyre inkább érezhettük magunkon a tartós rosszkedv jeleit: levertség, ingerültség, motiválatlanság, szomorúság. A család szerető támogatása, baráti beszélgetések, vidám filmek, örömteli feladatok mellett a természetjárás és a tápláló, egészséges ételek fogyasztása is segíthet a boldogság meglelésében. Persze egyetlen étel sem csodaszer, de a gyümölcsökkel, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonákkal és sovány fehérjével teli, egészséges étrend hozzájárulhat a jobb közérzethez, amitől a napjaink is szebben telnek. Stefani Sassos dietetikus és Jaclyn London táplálkozási szakember összegyűjtötte azt a 11 ételt, amit nem csak a szervezetünk fog meghálálni, de már maga a fogyasztásuk is örömet okoz.

# FELVEZETŐ SZÖVEG. Ha a lead túl rövid és keveset mondó, gyakran egy bevezető, előrevetítően összefoglaló rész követi, mint itt is… Ez kiváltható egy frappáns és hosszabb leaddel. De ha rövid a lead, tipográfialilag jobb a cikk hatása, ha a közcímek, a 11-es lista nem rögtön a lead alatt kezdődik.

Amit kihúztam az egy hosszadalmas rizsa, ráérős és közhelyes bevezetés. A célja az lehetett, hogy valami  átlátszó aktualitást adjon a cikknek.

Ám a bevezetésben a cikk szerzője megnevezi azt a forrást, azt a szakembert, szakembereket, akitől a tudás, az információk származnak. Ez szükséges, hiszen az újságíró nem szakértő, a leírt információknak kell legyen hiteles forrása.

Zöld tea

# KÖZCÍM. SZÖVEGKÖZI ALCÍM. Egyrészt tagolja a hosszabb szöveget a jobb olvashatóság érdekében, másrészt – mint itt – tartalmi eligazítást ad, miről szól az alcímet követő szövegrész. Ez akkor jó, ha kellően informatív.

Egy csésze zöld tea nem csak felébreszti a testünket, de remek hangulatjavító is. És ez még nem minden: a szakemberek szerint a zöld teában található számos antioxidáns egyike csökkentheti a rák kialakulásának esélyét és más krónikus betegségek kockázatát is.

# SZÖVEG. Figyeld meg, ez összesen két mondat. Az első mondat egy tételmondat, szinte olyan, mint egy jó lead, összefoglalja, elmondja a lényeget. A címhez kötődve itt az a lényeg: a zöld tea hangulatjavító. Az azonban hiányzik az első mondat után, ha röviden is: miért képes hangulatjavító lenni egy zöld tea… A második mondat sem mellékes, sőt, de az ráadás, kifejtés, kiegészítés. (Hm… ha nem leszel beteg, máris boldognak érezheted magad?)

Piros kaliforniai paprika

Ki gondolta volna, hogy ez a paprika jóval több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs?  „A piros színű paprika büszkélkedhet a legtöbb tápanyaggal az összes többi paprikával szemben” – magyarázza Stefani Sassos. Ez az alacsony kalóriatartalmú zöldség javítja a vérkeringést, ez pedig a hangulatunkra is kihathat.  Továbbá tele van E-vitaminnal, ami elengedhetetlen az egészséges idegek és izmok számára.

# SZÖVEG. Figyeld meg, itt az első, a tételmondat egy amúgy köztudott tény, némi kis kiegészítéssel. De az, amit a cím ígér: hogyan tesz a paprika boldogabbá, a tételmondat után, csak később következik: hangulat, idegek…

# RENDSZER. És most olvasd tovább. Figyeld meg, a közcímek, alcímek alatti szövegek nem egységesen épülnek fel. A szerző, hol az ételről, az alapanyagról ír , és aztán jut el a „boldogságfaktorig”, hol pedig a „boldogságfaktorral” indít. Hol így, hol úgy… Nem egységes a rendszer. Hiba? Professzionális szemmel nézve az. De! Mivel a szövegek rövidek, vagyis gyorsan eljutnak a „boldogságfaktorig” – járható út.

[#JA. Ez egy fordítás. Nem kerestem meg az eredetit, hogy az kifejtőbb-e és meggyőzőbb-e… vagy sem… Hogy ez a rövid szilánkos anyag, az 1. a szerkesztő elvárása: elég ennyi, ne ragozd…, vagy, 2. a szerző csak ennyit értett meg angol tudásával nagy biztonsággal…Nem tudni.]

Lenmag

A legegyszerűbb étel, ha kiváló növényi eredetű fehérjét keresünk. A lenmag tökéletes összetevője a reggeli turmixnak, müzlinek vagy kásának. „A lenmag tele van omega-3 zsírsavakkal, rostokkal és lignánokkal, amelyek mind fontos tápanyagok a szív egészségének megőrzéséhez” – árulja el dietetikus, aki ezzel hozta összefüggésbe a lenmag és a boldogság kapcsolatát. Egészben viszont nem sokat ér, érdemes fogyasztás előtt rövid időre beáztatni vagy ledarálni.

Zöldségszója

Edamame babként is hívjuk ezt a szuperételt, amit Japánban már nagyon régóta fogyasztanak, de egyre több európai tányérra is felkerül. „A zöldségszója tökéletes növényi eredetű fehérjeforrást kínál; rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát. Ami pedig az örömforrást illeti: már attól jól érezhetjük magunkat, hogy fogyasztásával nem károsítjuk a bolygót” – mondja a szakember. Párolhatjuk, főzhetjük, serpenyőben süthetjük és kedvünkre fűszerezhetjük – remekül illik hozzá a szezámmag és a különböző ízű fűszersók is.

Banán

A gyerekek egyik kedvenc gyümölcsében található B6-vitamin segíthet megelőzni a kognitív hanyatlást és csökkentheti a PMS hangulati tüneteit. Ráadásul biztosítja a napi rostigényünk körülbelül 12%-át. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően pozitívan befolyásolhatja a hangulatunkat is.

Túró

Nem szabad alábecsülni a hagyományos túrót sem, hiszen akárcsak a banán, triptofánt tartalmaz, illetve sok-sok fehérjét – mindkettő hozzájárulhat a jó kedvünkhöz.

Tojás

Nagyszerű fehérjeforrás, de a tojás a kolint – a memória, a hangulat és az izomszabályozás nélkülözhetetlen tápanyagát – is tartalmazza, sőt a neurológiai funkciókat segítő B12-vitamint is biztosítja.

Csicseriborsó

Fűszerekkel megbolondítva, sütőben megsütve ezek a kis golyócskák remek rágcsálnivalók, ha inkább valami egészségeset fogyasztanánk. A csicseriborsó alapvető tápanyagokat tartalmaz, mégsem hizlal különösebben, hiszen sokáig eltelíti a gyomrot, később tör ránk az éhség. Gazdag B1-, B6- vitaminban, folsavban, magnéziumban, vasban és cinkben, amelyek elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott élethez.

Zabpehely

Ha fontos számunkra szívünk védelme, zabpelyhet válasszunk reggeli gyanánt. Azon kívül, hogy védelmezi a test „motorját”, segít a krónikus fáradtság leküzdésében. Ráadásul a zabban található B-vitaminok hozzájárulnak a szervezet energiaellátásához.

Füge

Ez a gyönyörű gyümölcs hihetetlen gazdag káliumban, magnéziumban, kalciummal, és nagyon magas a vastartalma is. „Ezek az ásványi anyagok segítik a véráramlást és az izmok összehúzódását, ezek kulcsfontosságúak az elalváshoz” – magyarázza a dietetikus.

Édesburgonya

A krumpli bármilyen formában boldogságot jelent, de a batáta különösen nagy figyelmet érdemel magas B6-vitamin tartalma miatt. A kognitív fejlődés – figyelem, emlékezet, gondolkodás – elengedhetetlen koenzimje is megtalálható benne. Egy közepes méretű édesburgonya a napi bevitel 15%-át tartalmazza – tiszta boldogság!

# SUMMA. Na, az nincs. Ma már nem kell összefoglalás, az olvasó számára oktató, végső tanuláság – un. vörös farok. Az olvasó felnőtt (hogy mennyire okos, az más kérdés), majd eldönti, mi a tanulság…

Forrás: womenshealthmag.com

# FORRÁS. Láttad a leadet követő felvezető szövegben a szakértőket, akiktől származnak a cikk információi. Itt az eredeti forrás, az alapforrás: az a médium, ahonnan a cikk fordítása származik.

Kiemelt kép: Getty Images

# KÉP. A szöveg és kép egysége minden magazincikk jellegzetessége, főleg, ha a kép (vagy köztes képek, az eredetiben itt is volt még néhány kép) konkrét. De ahogy meg kell nevezni a szerzőt, az esetleges forrásokat (ha a szerző nem maga állította össze a cikket), úgy a képnek is van forrása, képaláírása és szerzője vagyis fotósa.

Megosztom a Facebookon

# INTERAKTIVITÁS. Egy cikk megosztása a közösségi oldalon (hozzászólás biztosításával) nagyobb elérhetőséget ad, és olyanokhoz is eljuthat, akik nem olvassák rendszeresen a Nők Lapját, de kedvelik. A poszt alatt a cikk tartalma kiegészülhet az olvasók által, vagy akár vitathatók is az egyes tartalmi elemei.

{Egy biztos,
ez a cikk nem arról szól, hogy reggelire édesburgonyát, tojást, túrót, banánt is egyél – mert akkor, ha a reggeliző asztalnál az újságból feltekintve azt mondja a párod: Váljunk el! –  aligha csattansz ki  majd a boldogságtól. [Bár te tudod… ] De ez nem zabpehelytől függ majd…

[A cikkünk alapját képező forrás: https://www.noklapja.hu/aktualis/2021/04/25/etel-boldogsag-vitamin/}